Vranduk, Grad Zenica

Selo Vranduk smješteno je na lijevoj obali rijeke Bosne, pored ostataka srednjovjekovne tvrđave. Prema historijskim dokumentima, Vrandučka tvrđava služila je kao čuvar ulaza u centralnu Bosnu, jer je smještena na samom vrhu strme i nepristupačne klisure. Istovremeno, tvrđava predstavlja središte ovog bajkovitog sela.
Naglasci
Tvrđava Vranduk

Tvrđava Vranduk je srednjovjekovna tvrđava, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, bogata kvalitetno urađenim postavkama i dodatnim sadržajima (srednjovjekovno trgovište, kovačnica, mogućnost organizovanja radionica, srednjovjekovnih igara).

 

Džamija Sultan Mehmed Fatih

Džamija Sultan Mehmed Fatih jedna je od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini i specifična po tome što se, zbog ograničenosti prostora unutar same tvrđave, nalazi van zidina tvrđave.

Tradicionalna bosanka kuća

Tradicionalna bosanka kuća na Vranduku je dio stalne postavke Muzeja grada Zenice unutar koje se, na nekoliko etaža, izloženi etnološki eksponati.

Vodenice hanovi

Na Vrandučkoj rijeci i danas se nalazi nekoliko aktivnih vodenica starih više od 200 godina.

Lokacija

Ključni kontakti

Vedrana Mioč
Hasan Šehić

Galerija fotografija

Smještajni objekti

Unutar samog sela nema smještajnih objekata. Najbliži je motel Almy koji se nalazi nekoliko kilometara od Vranduka. Ostali navedeni hoteli su smješteni u Zenici.

Motel Almy

Cjenovni nivo smješajnog objekta: $$ (srednja vrijednost tržištne vrijednosti)

Hotel Fontana

Cjenovni nivo smješajnog objekta: $$ (srednja vrijednost tržištne vrijednosti)

Hotel Dubrovnik

Cjenovni nivo smješajnog objekta: $$$ (luksuzniji smještaj)

Hotel Zenica

Cjenovni nivo smješajnog objekta: $$$ (luksuzniji smještaj)

Carpe Diem Boutique Hotel

Cjenovni nivo smješajnog objekta: $$$ (luksuzniji smještaj)

City Code Hotel

Cjenovni nivo smješajnog objekta: $$$ (luksuzniji smještaj)

Gastro ponuda

Tradicionalno jelo sela: BOSANSKE HURMAŠICE S PEKMEZOM

Lokalna domaćinstva:

Ponuda Bosanskih tradicionalnih jela u Vranduku

Dolazak uz prethodnu najavu.
Hedija Šehić,
+387 62 952 651

Eko Farma u Vranduku

Sadam Ibrahimagić,
060 30 60 018

Restorani:

Roštilj i restoran Salčinović

Ribnjak Bašća u Vranduku, Jasmin Ibrahimagić

Tradiconalni proizvodi

Tradicionalni proizvodi u ponudu sela Vranduka su: tekstilne rukotvorine, pekmez, suveniri od drveta, kamena, metala, pite, kozji sir i mlijeko. Proizvodi su uvijek dostupni, neovisno od sezone. Gosti se trebaju najaviti prije dolaska.

Za kupovinu domaćih proizvoda možete kontaktirati: Hedija Šehić (+387 62 952 651) i Sadam Ibrahimagić (+387 60 30 60 018)

Glavni turističke aktivnosti

Aktivnosti na otvorenom - soft adventure

Afan Abazović
Telefon: +387 62 107 719
Potrebna je rezervacija unaprijed.

Obilazak prirode i ruralnog života

Hasan Šehić
Telefon: +387 62 273 782
Potrebna je rezervacija unaprijed

Kreativna aktivnost

Organizator - Muzej grada Zenice
Telefon: : +387 32 209 515
Potrebna je rezervacija unaprijed.

Preporučene ture i ponude u blizini

Obilazak tvrđave i postavki unutar tvrđave (arheološko-historijska postavka na dvije etaže velike kule, ambijent srednjovjekovne kuhinje u okviru male kule). Dokumentarni film o Vranduku na dostupnim TV uređajima, publikacija u pdf formatu o Vranduku na dostupnim tablet uređajima, koncert srednjovjekovne muzike u mp4 formatu dostupan također na tablet uređajima (ovo je dio neke standardne posjete i obilasku same tvrđave). Moguće je obići i zid uz rub citadele tvrđave/puškarnice. Sve skupa nekih sat vremena obilaska/pregledanja, iščitavanja ili preslušavanja u tvrđavi/citadeli.

Gađanje lukom i strijelom u citadeli tvrđave, nabacivanje potkova na kolac, povlačenje užeta, natjecanje u trčanju u vrećama u citadeli (ovo su također standardno dostupne aktivnosti koje su pojedinačnog, timskog ili grupnog karaktera). Ovisno o zainteresovanosti može trajati koliko god su učesnici zainteresovani za to.

Fotosafari – iznad Vranduka nalaze se dva lijepa vidikovca na nekih 30-60 minuta hoda od tvrđave s kojih su napravljenje najljepše fotografije tvrđave. Nalaze se na višoj nadmorskoj visini od same tvrđave i Starog grada Vranduka tako da su izvrsno mjesto za fotografisanje. Dosada je muyej imao više iskustava sa školama fotografije da se organizuje odlazak i fotosafari na tim pozicijama. Moguće je dogovoriti sa lokalnom majstoricom fotografije Dijanom Muminović da se i tako nešto po potrebi organizuje.

Obilazak Hanova/vodenica na lokalnoj rječici – podno Vrandučke tvrđave na nekih 15 minuta hoda nalaze se još uvijek aktivne vodenice koje su nekada u osmanskom periodu bili Hanovi/mjesto konačišta. Lokalne vodenice su u upotrebi od strane žitelja u lokalnoj zajednici i moguće ih je uz dogovor posjetiti i vidjeti proces vodeničkog mljevenja žita/izrade brašna.

Likovna kolonija – Muyej je do sada organiyovao par puta po potrebi i cjelodnevne likovne kolonije sa lokalnim likovnim umjetnikom prof.Muhamedom Begićem.  Moguće je organizovati cjelodnevno ili čak i višednevnu likovnu koloniju.

Gastro ugođaj srednjeg vijeka – moguće je organizovati i muzej je već prethodno organzovao kuhanje i degustaciju srednjevijekovnih jela (kao gastro replike – pečena tikva na žaru, kuhana tikva u jabukovom pekmezu, kuhani kotlić na otvorenoj vatri i slično). Po potrebi moguće je organizovati.

Noćenje u tradicionalnoj bosanskoj kući podno tvrđave Vranduk ili noćenje u šatorima u citadeli tvrđave – muzej posjeduje tradicionalnu bosansku kuću u naselju 5 minuta hoda od tvrđave Vranduk. U njoj je moguće da boravi/noći do 15 učenika. Radili su i noćenja uz lokalnu kuhanu hranu tako da je i to moguće organizovati. Radili su i noćenja u šatorima unutar citadele (sa lokalnim izviđačkim odredom iz Zenice), ali muzej ne posjeduje šatore niti potrebnu kamp opremu pa bi kod ovog vida noćenja trebalo ili da učesnici sami ponesu kamp opremu ili da se kroz projekat uplanira i nabavi ista.

Kreativne radionice – moguće je organizovati najraznovrsnije vrste edukativno – kreativnih radionica od oslikavanja tekstila, izrade privjesaka za ključeve, izrade magneta za frižider u obliku replike srebrenjaka novčića kralja Stjepana iz XV stoljeća i slično.

Organizator

Sve ture organizuje i nadgleda Muzej grada Zenice.

Za sve dodatne upite, informacije o cijenama i procedure rezervacije, molimo Vas da kontaktirate Muzej direktno. 

Možete ih dobiti telefonom na +387 32 209 515 ili e-mailom na zemuzej@bih.net.ba

Ključni kontakti

Vedrana Mioč
Hasan Šehić

Video