Kraljeva Sutjeska, Općina Kakanj

Kraljeva Sutjeska je najpoznatija po franjevačkom samostanu. Osim samostana ovdje se nalazi i Dusper kuća, najstarija kuća u središnjoj Bosni, a potječe iz ranog 18. stoljeća. Kuća je nacionalni spomenik i nalazi se pod zaštitom države. Restauracija još uvijek nije izvršena, ali je kuća ipak otvorena za javnost i predstavlja izvanredan primjer autentične bosanske arhitekture. Osim ove kuće na ulazu u mjesto nalazi se jedna od najstarijih bosanskohercegovačkih džamija koja je po predaji sagrađena za samo nekoliko dana i nakon toga nikad više nije bila popravljana i održavana. Na brdu Grgurevu, blizu samostana, nalaze se temelji staroga kraljevskog dvora iz vremena prije osmanske okupacije Bosne. Pokraj kraljevske palače su ostatci crkve tj. dvorske kapele sv. Grgura, vjerojatno građene u gotičkom stilu. Samostanski arhiv je bogat građom za proučavanje kulturne i crkvene historije. U njemu se čuvaju matične knjige iz 1641. godine, koje su ujedno i najstarije u Bosni i Hercegovini, kao i brojni rukopisi i kronike. Posebno se izdvajaju inkunabule (prve štampane knjige do 1500. godine), u svijetu ih ima oko 400.000, a u BiH svega 53, od čega je 31 u Kraljevoj Sutjesci.

Kraljeva Sutjeska zajedno sa tvrđavom Bobovac predstavljala je sjedište bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića. Kraljevski grad BOBOVAC (teritorijalno pripada općini Vareš) udaljen je od Kraljeve Sutjeske cca 11 kilometra. Iako je automobilom moguće doći do same tvrđave preporuka je pješanje dolinom rijeke Bukovice.

Naglasci
Kuća Ive Duspera

Nacionalni spomenik BiH, nalazi se u naselju Prijeko na desnoj obali rječice Trstivnica u dijelu u kojem je situirana čaršija s ćepenecima. U kotlini rječice Trstionica (Trstivnice), nalazi se naselje Sutjeska (Sutiska, Kraljeva Sutjeska), značajno središte jednog od kulturnih krugova srednjovjekovne Bosne. Područje od današnjeg naselja Čatići prema Kraljevoj Sutjesci, pa i dalje, činilo je prostorni obuhvat srednjovjekovne župe Trstivnice.

Najstarija džamija u BiH

O Džamiji u Kraljevoj Sutjesci ima malo historijskih podataka. Nije sačuvana vakufnama osnivača, niti je sačuvan tarih sa hronogramom, a o objektu nema tačnih niti pouzdanih podataka o njegovom nastanku. Deseti muharem je tradicionalni datum u kome muslimansko stanovništvo u okolini Kraljeve Sutjeske proslavlja Muhamedov rođendan. Održavanje mevluda u Kraljevoj Sutjesci uvršteno je kao jedno od četiri najznačajnije manifestacije Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Samostanski arhiv

Samostanski arhiv koji sadrži mnoštvo pisanih dokumenata od 15. do 19. stoljeća, čak oko 3.500 isprava, važnih za istraživanje naše domaće historije. U najstarijem dijelu samostanske biblioteke se čuvaju knjige štampane do 1850. godine, oko 5.000 naslova.

Franjevački samostan

Komisija/Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika, na osnovu člana V stav 4.Aneksa 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i člana 39. stav 1. Poslovnika o radu Komisije/Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 20. do 26. januara 2004. godine, donijela je odluku da se Graditeljska cjelina – Franjevački samostan i Crkva sv.Ive Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci, zajedno sa pokretnom imovinom u sastavu samostanskog muzeja, proglase nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Posebnu vrijednost ima muzej franjevačkog samostana u kojem se čuvaju brojni crkveni predmeti, narodne nošnje, stare i novije knjige iz teologije, filozofije, hitorije, geografije, vrijedne slike, te drugi predmeti muzejske vrijednosti.

Tradicija tetoviranja žena

Tradicija tetoviranja žena je običaj kojeg njeguju katolkinje Kraljeve Sutjeske. Historičari smatraju da je tetoviranje običaj na Balkanu koji datira još od vremena Ilira. Kristijaniziranjem je taj ilirski oblik vjerovatno zamijenjen kršćanskim, a to je križ. Jedni smatraju ovaj običaj dijelom folklora i ukrašavanja tijela, dok drugi smatraju da su se žene tetovirale kako bi se znalo “koja nije spavala sa Turcima”. Među stanovništvom Kraljeve Sutjeske vlada mišljenje da je u osmanskom razdoblju križ, zapravo, postao identitetski znak. Postoji narodno vjerovanje da su se žene katolkinje tetovirale kako ne bi potpale pod jaram osmanskih (muslimanskih) muškaraca, jer oni nisu prihvatali simbol križa.

Dani Kraljice Katarine

Dani kraljice Katarine je tradicionalna manifestacija koja se od 2008. godine organizira u nedjelju najbližu 25. oktobru – danu u kojem je preminula kraljica Katarina u Rimu. Ovom manifestacijom stanovnici  Kraljeve Sutjeske, ali i šire, sjećaju se kraljice koja je, prema narodnom predanju, sutješke žene naučila mnogim vještinama, naročito vezu i tkanju. U to ime se tokom ove manifestacije žene Kraljeve Sutjeske oblače u tradicionalnu nošnju, tipičnu za ovaj kraj, pjevaju i plešu narodne pjesme i plesove.

Lokacija

Ključni kontakti

Amra Veispahić
Mirsada Čaluk

Galerija fotografija

Smještajni objekti

Tip objekta: AGRODOMAĆINSTVO

Seosko domaćinstvo Antonije Aždajić

Cjenovni nivo: $$ (srednja vrijednost tržištne vrijednosti)

Seosko domaćinstvo Kata Brđanović

Cjenovni nivo: $$ (srednja vrijednost tržištne vrijednosti)

Gastro ponuda

  • UŽOK Kakanj – Udruženje Žena (Kraljeva Sutjeska, kontakt osoba Božana Radić, telefon: +38762 782 258) Tradicionalna domaća jela za organizirane grupe gostiju. Samo uz prethodni dogovor.

Cafe/Bar/Restoran:

TRADICIONALNI PROIZVODI

- Vez – stari sutješki vez

- Tkanje – tkalačkim strojem,

- Ručni radovi, tkani i vezeni, sokovi, džemovi i zimnica, Udruženje žena UŽOK Kakanj
– Kraljeva Sutjeska, Vatrogasni dom, dostupno samo u ljetnoj sezoni. (Kontakt informacije: Predstavnik udruženja Božana Radić, Telefon: +387 62 782 258).

- Keranje

- Tetovaže križevi kod starijih katoličkih žena

Glavne turističke aktivnosti

Planinarsko društvo “Bobovac”

Planinarske ture markiranim planinarskim stazama uz pratnju planinarskog vodiča
Kontakt telefon: +387 62 330 085
Sabahudin Kubat, dopredjednik društva

Lovačko društvo
"Srndać Kakanj"

Kontakt telefon:
+387 32 554 526;
+387 61 969 879

Malak farma Kakanj

Adrenalin park i zip-line za djecu i odrasle, alpinistička stijena, jahanje konja, paintball, Kontakt telefon: +387 61 404 407;

Preporučene ture i ponude u blizini

  • Muzej Franjevačkog samostana Kraljeva Sutjeska

Župni ured:

Tel. +387 32 771 700

Fax. +387 32 771 705

E-mail: samostan@kraljeva-sutjeska.com

  • Stari srednjovjekovni grad Bobovac

 Samostan Kraljeva Sutjeska je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i  vrlo je bogat kulturno-povijesnim i umjetničkim sadržajima: brojni arhivski dokumenti, dragocjene stare knjige, zbirka slika, te kovinski i tekstilni predmeti umjetničkog obrta. Posebnu vrijednost ima muzej franjevačkog samostana u kojem se čuvaju brojni crkveni predmeti, narodne nošnje, stare i novije knjige iz teologije, filozofije, istorije, geografije, vrijedne slike, te drugi predmeti muzejske vrijednosti.

  • Džamija sultana Mehmeda II. Fatiha (poznata kao Vojnička džamija)

Kontakt: MIZ Kakanj, ef. Amel Spahić

Telefon: +387 61 602 351 ili +387 32 557 701

 Džamija u Kraljevoj Sutjesci nalazi  se u sastavu Medžlisa Islamske zajednice Kakanj i smatra se najstarijom džamijom, ali i najstarijim sačuvanim objektom iz osmanskog razdoblja u Bosni i Hercegovini.

– Nekropola stećaka u selu Nažbilj

– Planina Ponijeri i planina Bočica sa planinskim domom

– Šetnja kanjonom Bukovice do starog grada Bobovca

Ključni kontakt

Amra Veispahić
Mirsada Čaluk

Video