Gornji Srebrenik, Grad Srebrenik

Gornji Srebrenik smješten je u srcu planine Majevice, prekrasnog prirodnog blaga Bosne i Hercegovine, koje izvanrednim pejzažima i prirodnim ljepotama oduzima dah. Ovaj idilični lokalitet se nalazi u neposrednoj blizini jedne od najbolje očuvanih srednjovjekovnih tvrđava u Bosni i Hercegovini, stare gotovo 700 godina. Uz obilje značajnih historijskih spomenika, Gornji Srebrenik predstavlja dragocjeno kulturno nasljeđe i svjedoči o proteklim vremenima.

Naglasci
Stari grad Srebrenik
Tvrđava iz XI stoljeća: Stari grad predstavlja drevnu tvrđavu koja datira iz 11. stoljeća. Ova impozantna struktura ima bogatu povijest i kulturno naslijeđe te je važno arheološko i kulturno mjesto. Podno ove tvrđave 15.2.1333. pisana je povelja Stjepana II Kotromanića koja je prvi pisani trag Srebrenika.
Zgrada austrougarske kasarne sazidana od kamena
Ova stara austrougarska kasarna, izgrađena od kamena, svjedoči o povijesti i arhitekturi tog vremena. Ona predstavlja kulturnu baštinu i svjedok je prošlih epoha.
Endemska bosanska zvončika

Bosanska zvončika (Pulsatilla srebrenikensis) je rijedak endemski cvijet koji raste samo u određenim područjima Bosne i Hercegovine, uključujući i ovo područje. Ova endemska biljka ima posebnu prirodnu vrijednost i zaštićena je kako bi se sačuvala njena jedinstvena genetska raznolikost.

Lokalitet Šehitluci
Lokalitet Šehitluci je važno mjesto sa starim nišanima koji imaju poseban kulturni i historijski značaj. Ovi nišani svjedoče o prošlim vremenima i događajima. Šuma kestena na lokalitetu Šehitluci je prirodni spomenik i važno područje za očuvanje prirodne raznolikosti. Ova šuma je dom raznim vrstama biljaka i životinja i može biti od interesa za ekologe i prirodne entuzijaste.
Stare džamije
Stara džamija i turbe Šejh Sinana su vjerske građevine s bogatom historijom. One predstavljaju važno kulturno mjesto i često privlače vjerske i kulturne posjetitelje. Stara džamija u naselju Ćojluk (pod Gradom), ova stara džamija u naselju Ćojluk ima svojstvo kulturne i vjerske baštine. Ona čini važan dio lokalne povijesti u zajednici.

Lokacija

Ključni kontakt

Jusuf Čizmić

Galerija fotografija

Smještajni objekti

Planinarski dom Lipici Srebrenik

Cjenovni nivo smješajnog objekta: $$ (srednja vrijednost tržištne vrijednosti)

Gastro ponuda

Tradicionalno jelo sela: Rakija i suhomesnati proizvodi

Tradiconalni proizvodi

Tipični proizvodi sela Gornji Srebrenik uključuju lokalne proizvode i rukotvorine koji odražavaju tradiciju i kulturu područja.Ručno tkanje je tradicionalna vještina koja se koristi za izradu tkanina, tepiha i drugih tekstilnih proizvoda.Izrada drvenih proizvoda, kao što su kućni predmeti i alatke, također može biti važan tradicionalni zanat. Kovanje metala kako bi se stvarali alati, noževi i drugi predmeti. Pčelarstvo je također važna tradicionalna aktivnost za proizvodnju meda i drugih pčelinjih proizvoda. Izrada drvenih konstrukcija i građevinskih elemenata.
Izrada Tradicionalnih Muzičkih Instrumenata – Postoji nekoliko majstora koji se bave izradom tradicionalnih muzičkih instrumenata. Ovi instrumenti često imaju poseban značaj u lokalnoj muzičkoj sceni i dodaju jedinstveni zvuk i karakter glazbi ovog područja.

Glavni turističke aktivnosti

Rekreativne aktivnosti na otvorenom

-Označene biciklisičke staze
-Označene Planinarske staze
-.Lovišta

Preporučene ture i ponude u blizini

Ključni kontakt

Jusuf Čizmić

Video