O najljepšim selima

Kroz priče i fotografije nadamo se da ćete osjetiti ljepotu i bogatstvo ovih krajeva kao što mi to osjećamo. Pridružite nam se u otkrivanju čarolije Bosne i Hercegovine i budite dio naše zajednice ljubitelja prirode, kulture i tradicije!

NAŠE PORIJEKLO

Ljepota prirode

Brend Najljepša sela predstavljen je 1981. godine od strane francuskog udruženja Les Plus Beaux villages de France (Najljepša sela Francuske). Glavni cilj ove inicijative je zaštita i unapređenje kulturnog naslijeđa svojih sela članica, čime se povećava njihova prepoznatljivost i olakšava ekonomski napredak. Inicijativa Najljepših sela obuhvata tri ključna aspekta: kvaliteta, poznatost i razvoj, koji su strategijski povezani. Proces odabira sela temelji se na sveobuhvatnom procesu pregleda aplikacija, nakon kojeg se selu dodijeli oznaka Najljepša sela (ime države) ukoliko ono ispuni sve uslove kvalifikacije.

U 2024. godini, Najljepša sela Bosne i Hercegovine zvanično su postala dio Federacije najljepših sela svijeta. Ovo priznanje označava Bosnu i Hercegovinu kao prvu zemlju na Balkanu i dvanaestu u svijetu koja je stekla ovo prestižno članstvo.

U 2012. godini, Nacionalne asocijacije Najlepših Sela Francuske, Japana, Italije, Kvebeka (Kanada) i Valonije (Belgija) sarađivale su na međunarodnom projektu osnivanja Međunarodne federacije sela Les Plus Beaux Villages de la Terre (Najlepša sela na svijetu).


Osnivači udruženja donijeli su odluku o formiranju federacije kako bi unaprijedili i proširili koncepte i vrijednosti koje čine temelj njihovog saveza. Federacije proširene su dodavanjem novih članica Udruženja, uključujući Liban, Rusiju, Saksoniju (Njemačka), Švicarsku, Lihtenštajn, Kinu i nedavno Bosnu i Hercegovinu.

Kandidatura Najljepših Sela BiH je prihvaćena od strane Federacije Najljepših Sela Svijeta, čime su Najljepša Sela Bosne i Hercegovine postala novi član Međunarodnog Saveza Najljepših Sela Svijeta. Odluka je donesena na Generalnoj skupštini Međunarodnog Saveza održanoj u Valoniji, Belgija, od 2. do 5. maja 2024, gdje su svi delegati pozdravili BiH kao novog člana.

NAJLJEPŠA SELA BOSNE I HERCEGOVINE

Svako selo ima svoj poseban karakter, istoriju i kulturni značaj

Nalazeći se na raskrsnici zapadne i istočne civilizacije, sela i ruralna naselja u Bosni i Hercegovini svjedoče o bogatom kulturnom naslijeđu koje predstavlja zemlju i njene ljude. Uticaje grčke, rimske, europske srednjovjekovne i osmanske imperije možemo vidjeti kroz mnoge očuvane spomenike ili ostatke. BiH je također bogata sa biodiverzitetom, te predivnom prirodom. Ovo raznoliko kulturno naslijeđe se manifestuje kroz spomenike ili arhitektonske dragulje i kroz nematerijalnu tradiciju koja živi kroz zanatstvo, kuhinju, muziku, ples i gostoprimstvo. Brend „Najljepša sela Bosne i Hercegovine“ je oznaka izvrsnosti koji želimo da je prepoznat i na međunarodnom nivou i naziv oznake na engleskom jeziku je „Most Beautiful Villages of Bosnia and Hercegovina“, a njegova skraćenica je MBV BiH.

Godine 2022. Udruženje za ruralni razvoj Alterural sa sjedištem u Sarajevu je odabrano od strane Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (TURIZAM) koji finansira USAID, da sa mrežom ključnih partnera širom zemlje, pokrene i upravlja ovom inicijativom i osigura njenu održivost. Udruženje Alterural je osnovano 2009. godine sa sjedištem u Sarajevu. Specijalizirano je za razvoj i promociju ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini. Ovaj sektor se doista smatra snažnim pokretačem razvoja ruralnih područja i stvaranja komplementarnih prihoda za zajednice, posebice za manje i udaljene poljoprivredne proizvođače. Sektor ruralnog turizma ima za cilj diversifikaciju ruralne ekonomije u ruralnim područjima, dajući veću vidljivost predivnim seoskim turističkim destinacijama koje će povećati razvoj sektora i njegov pozitivni društveno-ekonomski uticaj na ruralne zajednice.Inicijativa Najljepša sela BiH trenutno obuhvata određeni broj sela širom zemlje, od kojih svako selo ima svoj poseban karakter, istoriju i kulturni značaj. Ova sela su dom tradicionalne arhitekture, uključujući kamene kuće, drvene mostove i tvrđave, dok su okružena prekrasnim krajolicima s prostranim brežuljcima, bistrim rijekama i raskošnim šumama. Jedan od ciljeva sveobuhvatne inicijative i promocije oznake Najljepših sela Bosne i Hercegovine, jeste pridružiti se Federaciji Najljepših sela Zemlje, nakon što se uspostavi prepoznatljivost oznake i dokaže njena kvaliteta i vrijednost u lokalnom, ruralnom okruženju.

NAŠE VRIJEDNOSTI

Održivi turizam u ruralnim krajevima

Brend Najljepša sela obuhvata spoj tri različita elementa naslijeđa, koji zajedno doprinose očuvanju kulturne baštine. Ti elementi uključuju prirodna baštinu i ekosistemsko diverzitet okolnih krajolika i regije, graditeljsko naslijeđe koje obuhvata spomenike, građevine i arheološka nalazišta, te jedinstvene karakteristike lokalne kulture, uključujući način života, umjetnost, vještine i gastronomiju. Glavni cilj oznake Najljepših sela je ostvariti pozitivan utjecaj na ekonomski rast, očuvanje kulturne baštine i promociju održivog razvoja u ruralnim područjima. Također, inicijativa ima za cilj postaći napredak sela i ruralnih sredina i usmjeriti ih ka postizanju ciljeva održivog turizma.

Prirodna ljepota

Arheologija

Tradicionalni proizvodi

Aktivnosti

Gastro ponuda

Smještajni objekti

NAŠA INICIJATIVA

Očuvanje vrijednosti
najljepših sela

Najljepša sela Bosne i Hercegovine (BiH) posjetiocima predstavljaju jedinstvena i autentična iskustva, nudeći uvid u bogato kulturno naslijeđe i prirodne ljepote zemlje. Najljepša sela BiH je inicijativa koja ima za cilj promociju i očuvanje tradicionalne arhitekture, kulturne baštine i prirodnih ljepota ruralnih područja BiH. 

Glavni ciljevi brenda/oznake Najljepših sela Bosne i Hercegovine su:

NAJLJEPŠA SELA NA ZEMLJI

Unapređenje kulturnog i tradicionalnog naslijeđa

Brend Najljepša sela se proširio osivanjem Federacije Najljepših sela na zemlji u Gordesu,  Francuska. Na prvom sastanku se okupila nacionalna mreža Najljepših sela iz Francuske, Belgije, Italije, Japana i Španije. Ove asocijacije su udružile snage i znanje kako bi podržale i promovisale održivi razvoj ovih izuzetnih mjesta kao primjer kvalitete i izvrsnosti. Kasnije su se mnoge zemlje, uključujući Njemačku, Švicarsku, Japan i Liban, priključile ovom konceptu i postale dio federacije. Ovaj zajednički napon je ujedinio izvanredne članove iz različitih zemalja i omogućio uspostavljanje međunarodne mreže za razmjenu znanja i stručnosti. Oznaka Federacije postala je prepoznatljiv simbol kvalitete, što ukazuje na turističke destinacije iznimne vrijednosti koje zahtijevaju značajan angažman kako lokalnih vlasti tako i građana kako bi sačuvale i unaprijedile svoje kulturno najlijeđe. Predanost ovih sela očuvanju i unapređenju kulturnog i tradicionalnog naslijeđa čini ih istinski posebnim turističkim destinacijama.