Uputstvo za prijavu

Projekat „Najljepša sela Bosne i Hercegovine“ realizuje Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH, Alterual, sa podrškom USAID Projekta razvoja održivog turizma u BiH u cilju sveobuhvatne promocije ruralnih područja, očuvanja njihovog bogatog kulturnog naslijeđa i razvoja privrednih potencijala.

Komisija za Izbor "Najljepših Sela BiH"

Krajem 2022. godine prvih 14 sela iz BiH je izabrano, i očekuje se da će ovaj broj rasti. Uključena sela su izabrana zbog svojih jedinstvenih prirodnih, kulturnih i historijskih karakteristika, uz procjenu članova Komisije sastavljene od stručnjaka za arhitekturu i ruralni razvoj. Proces odabira sela za dodjelu oznake „Najljepša sela BiH“ temelji se na detaljnom pristupu koji obuhvata preselekciju putem prijava, procjenu na licu mjesta, bodovanju Komisije za kvalitet, te razmatranju konačnih rezultata. U 2022. godini i prvoj polovini 2023. godine, bili su uključeni sljedeći članovi Komisije „Najljepša sela BiH“:

Ažuriranje i podrška mreže
"Najljepša sela BiH"

Ažuriranje i podrška mreže "Najljepša sela BiH"

U drugoj polovini 2023.godine, mreža Najljepših sela Bosne i Hercegovine se proširila se za dodatna dva sela, pridonoseći dodatnom obogaćivanju soje unikatnosti i kulturne baštine. Kao rezultat tih promjena, Komisija je prošla reorganizaciju. U svjetlu brojnih drugih preuzetih obaveza, dva člana Komisije su se povukla s funkcije, ustupajući svoje mjesto novopridošlim članovima. Sadašnju Komisiju za period 2023/2024. godine čine šest prethodnih članova,  uz dodatak dva nova člana: 

Postupak prijave za inicijativu "Najljepša sela BiH"

Udruženje Alterural će selima uključenim u ovu aktivnost pružiti dugoročnu podršku kroz edukaciju, umrežavanje, povećani publicitet i promociju kako bi im pomogli da razviju i unaprijede turizam, istovremeno čuvajući svoje prirodno i kulturno-istorijsko naslijeđe. Projekat se nastavlja i već na proljeće očekujemo nove aplikacije i odabir sela koja će se pridružiti inicijativi “Najljepša sela BiH”.

Za više informacija, o prijavi, skinite uputstva u prilogu.