Mijakovići-Dragovići-Bobovac, Općina Vareš

Bobovac koji se nalazi u blizini samog sela je kolijevka srednjovjekovnoj vladavini Bosanske banovine i Bosanskog kraljevstva, te posljednji dom kraljice Katarine Kotromanić. Ono što u ovom kraju danas možda najviše očarava jeste inspirativno prirodno naslijeđe. Bobovac je smješten na vrhu grebena, okruženog planinskim šumama i kristalno čistim bujicama vode. Sela Mijakovići-Dragovići prepoznatljiva su po svojim običajima i održavanju tradicije, kao i po bogatoj historiji srednjovjekovne Bosne. Prema starim zapisima i drevnim izvještajima, srednjovjekovni bosanski kraljevski grad Bobovac, po prvi put se spominje u pisanim dokumentima koji datiraju iz 1350. godine. Prema zapisima, na Bobovcu se čuvala bosanska kraljevska kruna, te se smatra da su tri bosanska kralja: Stjepan Ostoja, Tvrtko II Kotromanić, kraljica Doroteja Gorjanska , Stjepan Tomaš, sahranjena u kraljevskoj grobnoj kapeli u gradu Bobovac.

Kako doći do sela:

Selo je udaljeno od Vareša 20 km od ove dionice asfaltirano preko 14 km, a oko 5,7 km put makadamski. Drugi pravac kojim se može doći u selo automobilom je iz pravca Kaknja (bliša dionica iz pravca sarajeva ili sa autoputa A-1, udaljenost je oko 19 km, a od sela do autoceste br. 1. je 17 km. Ova cesta je sa 15 km asfaltirana (regionalna je cesta) , a negdje oko 4 km ove ceste do sela je makadamski put.

Naglasci
Kraljevski grad Bobovac

Najznačajnija srednjovjekovna utvrda u Bosni i Hercegovini, grad Bobovac se nalazi u neposrednoj blizini sela Mijakovići i Dragovići. Sredinom 14. stoljeća izgrađen je pod vodstvom bosanskog bana Stjepana II Kotromanića i od tada pa sve do 1461. godine, kada je služio kao stolno mjesto bosanskih kraljeva, uključujući Tvrtka I i Tomaša, Bobovac je imao ključnu ulogu u upravljanju Bosanskim kraljevstvom. Bobovac se sastojao od gornjeg grada s prepoznatljivom četvrtastom kulom, čiji ostaci i dalje postoje, te donjeg grada, gdje su očuvani dvorište i bunar. Za više informacija posjetite ili kontaktirajte Visit Vareš, https://visitvares.com/bobovac/.

Pješačka staza

Kroz naselje od Kraljevskog grada Bobovac preko Mijakovskih Poljica prema planinarskom domu “Javorje” na Perunu i dionica „Zvjezdanih staza“ koja prolazi kroz naselja koja je  ukupne dužine oko 80 km na podrućju općine Vareš.

Srednjovjekovne pećine tzv. Ljestvaće kao Spelološki objekti

U kanjonu rijeke Bukovice podno južne kapije tvrđave Bobovac kao osmatračnice za dolazak nepoželjnih gostiju s južne strane tvrđave.

 

Rijeka Bukovica

U blizini sela, nalazi se i dolina rijeke Bukovice, a iz smjera Kaknja, može se doći do Kraljesvkog grada Bobovac prateći rijeku kroz kanjon. “Zbogom ostaj, moja Bosno slavna, i u tebi do tri dobra moja – pšenica s Liješnice, ribe iz Bukovice i vode s Radakovice, jer toga troga više nigdje na svijetu nema” poznate riječi kraljice Katarine kada je posljednji put odlazila iz Bobovaca.

Tradicionalne legende Bobovca

Legendarne pripovijetke o Kraljici katarini i princezama sa tvrđave Bobovac –
Legenda o kraljici Katarini prenosi različite priče i predaje koje se čuvaju u narodu Bosne i Hercegovine, posebice u srednjoj Bosni. Kraljica Katarina se prikazuje kao velikodušna i dobronamjerna figura koja ostavlja dubok trag u narodnom pamćenju srednje Bosne.

– Tradicionalna igra skrivanja prstena pod čarapu – Drevna igra “kapanje” ili “skrivanje prstena” bila je popularna među različitim narodima, a pravila su bila slična. Igrači bi skrili prsten ispod određenog para čarapa, priglavaka ili kape. Jedna ekipa bi krije prsten, dok bi druga trebala pronaći gdje se prsten nalazi u prva dva pokušaja, a zatim nositi prsten i kriti ga. Otkrivači bi imali šansu pronaći prsten u zadnje tri čarape. Ako prsten ostane u zadnjoj čarapi, druga ekipa gubi. Tijekom igre, dok je jedna grupa tražila prsten, drugi bi se zabavljali uz pjesmu, šargiju i mezetluke. Ova drevna igra predstavlja višestoljetnu tradiciju u Bosni i Hercegovini.

Lokacija

Ključni kontakt

Šaban Ibrišimović

Galerija fotografija

Smještajni objekti

L&B

Cjenovni nivo smješajnog objekta: $$ (srednja vrijednost tržištne vrijednosti)

Mlinarev san

Cjenovni nivo smješajnog objekta: $$ (srednja vrijednost tržištne vrijednosti)

Gastro ponuda

Kontakt za sve ugostiteljske objekte u selu Mijakovići-Dragovići-Bobovac uz prethodnu najavu najmanje par sati

Telefon: +387 62 259 188

– Ljetovnik na Bobovcu

– Agro domaćinstvo i seoska gazdinstva

– Izletište Luke sa Lovačkom kućom

– Ribnjak „Mrestilište“

Tradiconalni proizvodi

-Vezenje

-Tkanje

-Pletenje

-Heklanje

-Pletenje sepeta-krošnji za sijeno i voće

Kontakt podaci prodavača
Domaće rakije od jabuke, kruške i šljive
Kontakt osoba: Nedžad Adilović
Adresa: Dragovići bb
Telefon: +387 61 717 479
- Priprema i prodaja slatkih i slanih zimnica, prodaja sirovina – voća, meda, jela iz tradicionalne bosanske kuhijnje, pića spravljena na tradicionalan način od domaćih sirovina (sokovi, rakije ...)
Za više informacija kontaktirati ključni kontakt sela.

Glavni turističke aktivnosti

Planinarsko-smučarsko društvo Perun Vareš

Adresa: Put mira 30, Vareš
Telefon: +387 61 142 499

Preporučene ture i ponude u blizini

– Nadgrobni spomenici – Stečci

-Kraljeva Sutjeska (džamija Sultana Mehmeda el-fatiha, Franjevački samostan -muzej i Dusperova kuća) – na sljedećem linku pogledajte još jedno najljepše selo Bosne i Hercegovine, Kraljeva Sutjeska, koje se nalazi u neposrednoj blizini Mijakovića-Dragovića-Bobovac

– Crkva presvete bogorodice u selu G. Borovica

– Nekoliko neistraženih speleoloških objekata – ljestvaće podno Kraljevskog grada Bobovca

Ključni kontakt

Šaban Ibrišimović

Video