Log In

Share This Page

Geolocating...

Pustolovina kroz Blagaj

Pustolovina kroz Blagaj

Pustolovina kroz Blagaj

Pustolovina kroz Blagaj

Naše virtualno putovanje u najljepša sela Bosne i Hercegovine krećemo sa juga, bisera rijeke Bune, Blagaja. Otkrijte zašto je Blagaj među prvih 14 bh. sela koje je dobilo titulu Najljepša sela Bosne i Hercegovine.

U dokumentima srednjovjekovne Bosne spominje se u poveljama bosanskih kraljeva i rimskim izvorima pod imenom Blagaj prvog marta 1423. godine.

Narodna legenda kaže da je dolazila misionarska grupacija derviša koji su putem Herceg Novi - Stolac - Kamena - Blaga u toku putovanja zastali nadomak sela Kamena i promatrali krajolik pun goleti i drače. Kada su došli u stari grad Blagaj, na tvrđavu, pred sobom su imali prekrasnu panoramu Bišća Polja, rijeku Bunu koja vijuga prema Neretvi, ljude sa okolinih planina koji vode stoku na pojila.

🏺 Tada su kazali kako je sve što su prošli kamena zemlja, samo je ovo blagaj, odnosno oaza puna blaga.

‍🔝 Pored bogate historije i kulture Blagaj ima raznoliku turističku ponudu:

🚴‍♀️ Biciklizam

🚣‍♀️ Kanuing i kajaking

🐟 Fly-fishing

🧗 Via ferrata i Climbing festival

🤿 Ronjenje

🍒 Proizvodnja svježeg domaćeg voća i povrća

🏅 Mogo je razloga zašto je Blagaj izabran na listu Najljepših sela Bosne i Hercegovine. Vikend je ispred nas i upravo neka ovo bude Vaša destinacija za odmor!

Ovu aktivnost podržava USAID putem Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini USAID Developing Sustainable Tourism in Bosnia & Herzegovina - Turizam

#TurizamBiH #BosnaiHercegovina #BosniaAndHerzegovina #USAIDTurizam #USAinBiH #USAIDBiH #MostBeautifulVillages #NajljepsaSelaBiH #TheMostExcitingDestinationInTheWorld #ruraltourism #sustainabletourism #ruralniturizam #alterural #ccfd #countrysidetourismbih #TheMostExcitingDestinationInTheWorld

bs_BABosnian